mafromafro

U Hrvatskoj se u prosjeku na godišnjoj razini može iskoristiti oko 1400 kWh (1,4 MWh) po m2 površine sunčevog zračenja što odgovara potrošnji cca. 140 litara loživog ulja ili 150m3 zemnog plina. Prosječna površina kolektora u solarnim sistemima kreće se oko 4m2 što u konačnici dovodi do značajne uštede energenta na godišnjoj razini.

U ovisnosti o uvijetima i podneblju ugradnje isplativost investicije kreće se od 6-10 godina. Također je potrebno napomenuti da su godišnji prosjek sunčanih dana kao i srednja temperatura zraka u blagom porastu iz godine u godinu što povoljno utječe na iskoristivost solarnih sistema.

U današnje vrijeme mnogo se energije troši na grijanje prostorija i pripremu potrošne tople vode. Iz tog se razloga intenzivno radi na što efikasnijem dobivanju energije iz alternativnih izvora. Solarno grijanje odličan je način povećanja energetske učinkovitost.

Ugradnjom solarnog grijanja smanjujete troškove grijanja te ostvarujete bolji energetski razred kod izrade energetskog certifikata. Mi preporučamo Vaillant, Sonnenkraft i Viessmann solarno grijanje.

MAIN MENU